کربن سیاه پودری با ذرات بسیار ریز می باشد که در بسیاری از محصولات رایج در صنعت مورد استفاده کارخانجات قرار می گیرد. ۹۰ درصد کربن سیاه برای تولید تایر های لاستیکی در صنعت مورد استفاده قرار می گیرند و همچنین طبق گزارشات از سازمان های مربوطه ۹ در صد از کربن سیاه نیز برای صنایع رنگ رزی و همچنین در تولید جوهر مورد استفاده قرار می گیرد .همچنین با نام های تجاری کانال سیاه، کوره سیاه و گرمای سیاه شناخته می شود.
سالانه بیش از ۱۸ میلیارد تن کربن سیاه به صورت خام تولید می شود. تولید این محصول توسط مواد سنگین در پتروشیمی می باشد که با خالص سازی و بهینه سازی تبدیل به پودری بدون رایحه و سیاه رنگ خواهد شد که در ابعاد بسیار مختلفی به بازار عرضه می شد. یکی از مشخصه های اصلی کربن سیاه وجود سطح بسیار وسیع آن می باشد. بعلت گستردگی استفاده از کربن سیاه در صنایع مختلف سبب نگرانی های در مورد ایجاد خطرات حاصله از عدم تهویه مناسب در هنگام وجود ذرات گرد و غبار کربن سیاه به عنوان آلاینده هوای محیط کار به وجود آمده است. همچنین تحقیقاتی مبنی بر رابطه موثر بین سرطان و کربن سیاه به عمل آمده است . بنابراین رفع این خطرات تنها با سیستم های تهویه صنعتی با درجه اطمینان بالا میسر خواهد بود .
تنفس کربن سیاه می تواند سبب ایجاد حساسیت هایی در بینی، حلق و شش ها شود. تمرکز اصلی این ذرات بر روی ایجاد سرفه های شدید، آسیب به مخاط بینی، خستگی، درد قفسه سینه و سردرد می باشد. همچنین تماس سطحی کربن سیاه با پوست و چشم سبب خارش و حساسیت می بشود.
کربن سیاه بعنوان یک عامل سرطان زا در حیوانات شناخته شده است . به همین خاطر به عنوان خطری جدی در صنایع قلمداد می شود. همچنین تحقیقات بدنبال پیدا کردن رابطه ای بین سرطان و کربن سیاه در انسان می باشد. در حال حاضر توسط سازمان ایمنی و بهداشت شغلی (OSHA) کربن سیاه با طبقه بندی در بخش مشکلات ریوی دارای حدود مجاز تماس می باشد.
سازمان ایمنی و بهداشت شغلی (OSHA) حدودی برای تماس مجاز (PEL) برای کربن سیاه در نظر گرفته است. به علت استفاده بسیار زیاد در صنایع از کربن سیاه باید بطور مداوم از حدود تماس کارگران با این ماده مطلع بود. اوشا برای کربن سیاه حدود مجاز تماس تهویه صنعتی را در حدود ۳.۵ میلی گرم در هر متر مکعب هوا در یک نمونه برداری وزنی ۸ ساعته از هوای محیط کاری اعلام نموده است. این حدود باید در تمامی مکان های فروشگاهی، صنعتی و بازیافتی که با کربن سیاه در ارتباط هستند رعایت شود .
همچنین ذرات کربن سیاه در ابعاد بسیار ریز نیز مورد استفاده قرار می گیرند که این سبب می شود که بسیار راحت از طریق دستگاه تنفسی جذب شوند، بنابراین باید بسیار توجه کرد با توجه به میزان حجم آلایندگی هوا که سیستم های تهویه صنعتی به همراه تصفیه کننده های (غبار گیر های صنعتی) بطور کاملا مناسب طراحی و در محیط کار پیاده سازی شوند.
همچنین سازمان بهداشت دولتی آمریکا (ACGIH) نسب به سازمان اوشا قوانین بسیار سخت گیرانه تری را برای کربن سیاه در نظر گرفته است . به همین دلیل عدم تامین این حدود سبب ایجاد آسیب های جبران ناپذیر به کارکنان خواهد شد.
تهویه صنعتی ایمن صنعت پرشین برای این منظور راه حل بسیار مناسب و قطعی را پیش بینی و طراحی نموده است . این راه حل شامل
طراحی سیستم تهویه صنعتی
، داکت تهویه صنعتی
، طراحی هود های تهویه صنعتی،
طراحی سیستم های تصفیه کننده هوا یا همان غبار گیر های صنعتی می باشد.
تصفیه کننده های هوای آلوده (غبار گیر های صنعتی)
ساخته شده توسط تهویه صنعتی ایمن صنعت پرشین که مناسب برای تصفیه و بدام انداختن این ذرات یعنی ذرات گرد و غبار کربن سیاه می باشند عبارتند از
بگ فیلتر (غبار گیر کیسه ای)،
سیکلون و مولتی سیکلون و
در نهایت
وت اسکرابر (غبار گیر تر).